Scroll Top

Najdražja violina na svetu

Sporočilo za javnost
Osmium_Violina_02
Javnosti bo kmalu predstavljena najdražja, na novo izdelana, violina na svetu, okrašena z najplemenitejšo kovino na svetu – osmijem.

Le malokdo si lahko predstavlja, da tako majhen inštrument, kot je lesena violina, lahko doseže vrednosti, ki se merijo v milijonih.

V italijanski Cremoni, svetovni prestolnici violin, kjer je nekoč delavnico imel tudi slavni Antonius Stradivari, danes nastaja najdragocenejša violina na svetu. Izdeluje jo Edgar Russ, ki se je z avstrijske Štajerske v Cremono preselil leta 1984.

Ravno v teh dneh se zaključuje večletno delo Russa in njegove ekipe. Violina, ki jo krasi kar 548 unikatnih kosov najdragocenejše plemenite kovine na svetu, osmija, vgrajenih v zlato, ter dodatnih 282 dragih kamnov – rubinov, safirjev in diamantov.

Copyright 2023 by OSMIUMART

To ni prvi posebni izziv za Avstrijca Edgarja Russa. Nekoč je za omanskega sultana Quabusa izdelal violino, okrašeno z najdragocenejšimi kamni, njen obstoj pa je po navodilih sultana moral ostati skrivnost vse do njegove smrti. Sultan je umrl leta 2020, njegov inštrument pa je danes razstavljen v operi Muskat.

Copyright 2023 by OSMIUMART

Copyright 2023 by OSMIUMART

Russ sam pove, da so mu izziv predvsem materiali. In prav zaradi tega je izbral najredkejšo, najobstojnejšo in ne ponaredljivo plemenito kovin na svetu, osmij. Najdragocenejši instrument na svetu je tako tudi poimenovan po dragoceni kovini: »The OS Violin«. Prvič bo predstavljen 17. marca med uradno otvoritvijo Castle Casinoja v Vaduzu v Liechtensteinu. Organizatorji si glede prodaje inštrumenta ne delajo skrbi, saj se potencialni kupci, ki se zavedajo prestiža in vrednosti violine, ki bo dosegla nekaj milijonov evrov, že oglašajo.

Zakaj je osmij tako dragocena in glede na količino najredkejša plemenita kovina, nam je pojasnil direktor Osmium inštituta Slovenija, Alen Senekovič.

“Da je bil osmij izbran za vdelavo v najdragocenejšo novo izdelano violino, gre pripisati vedno večji prepoznavnosti te kovine in izjemnim lastnostim, ki jih nudi. Gre namreč za plemenito kovino, katera ima najvišjo obstojnost, najvišjo volumentsko gostoto, največjo odbojnost gama žarkov in najvišjo vrednost med vsemi kovinami in spojinami. Osmija ni mogoče ponarediti saj je prav vsak kos unikaten, certificiran v Nemčiji in zabeležen v svetovni bazi podatkov. Prav tako pa se osmij ponaša z izjemnim odbojem sončne svetlobe, kar so spoznali tudi izdelovalci nakita, ki so ga z razlogom poimenovali kar “diamant prihodnosti”.”

Alen Senekovič, direktor Osmium inštituta

Predstavitve violine se na slovenskem Osmium inštitutu izredno veselijo, saj bo osmij s tem dodatno pridobil tako na prepoznavnosti, kakor tudi na uporabnosti. Osmij so v svojih izdelkih že uporabili izdelovalci prestižnih ur kot so Hublot,  Ulysse Nardin, Czapek in drugi.

Več informacij:

Alen Senekovič, direktor Osmium inštituta Slovenija
alen.senekovic@osmium-institut.si
040 333 303

Mednarodne novice: https://www.osmium-world-council.com/en/pressespiegel/

Fotografije: https://drive.google.com/drive/folders/1FkyGk_CjcMbx5zKejKIxFOJMTjrTSIqO?usp=sharing

Oglejte si tudi ...

Zasebnost in piškotki
Zasebnost in piškotki
1. O piškotkih
Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

2. Kaj so piškotki?
So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

3. Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:
za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in stalno izboljšavo spletnih strani
za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)
4. Onemogočenje piškotkov
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za več informacij o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Chrome
Firefox
Internet Explorer
Opera
Safari
Zavezujemo se, da piškotkov ne bomo uporabljali za zbiranje osebnih podatkov o uporabnikih. Če izklopite piškotke, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.