Scroll Top
10 dejstev o kristalinskem OSMIJU
01
OSMIJ je izjemno redek

OSMIJ je glede na količino najbolj redka izmed vseh plemenitih kovin v naši zemeljski skorji, saj ga je kar 1.500-krat manj kot zlata in 2.500-krat manj kot srebra. Slika prikazuje razpoložljivost plemenitih kovin po vsem svetu. V kolikor bi na enem mestu imeli vso razpoložljivo količino zlata, bi imeli kocko s stranico 22 metrov, kar pomeni, da bi jo lahko postavili pod Eifflov. Skupna količina osmija pa je enaka kocki s stranico 2 m.

osmium
02
OSMIJ je dragocen

Kristalinski OSMIUM je ~ 20x bolj dragocen kot zlato in ima najvišjo vrednost glede na volumen med vsemi plemenitimi kovinami.
1 čista unča osmija = 31,1 g

Srebro
osmium institut app facts silver
28,10 €
Zlato
osmium institut app facts gold
2.211,75 €
Osmij
osmium institut app facts osmium
40.831,09 €
[/vc_column][/vc_row]
03
OSMIJ je lesketajoč

Kristalinski OSMIJ je jekleno modre barve. Njegov edinstvenem modro-srebrni in modro-beli odboj svetlobe seže dalje, kot pri diamantu. Svetloba se na kristalni površini ne lomi in ima izjemen odboj.

osmium
04
OSMIJ doživlja preboj na trg

Osmij je bil vse do leta 2014 strupen, nakar so švicarski znanstveniki povsem po naključju odkrili možnost, da lahko kristalizirajo osmij. Postopek je izjemno kompleksen in dolgotrajen pri čemer je ves čas soodvisnih kar 50 spremenljivk (temperatura, tlak, delež plinov, itn.). V kolikor pride do odstopanja le ene izmed teh spremenljivk je proces kristalizacije neuspešen.

Cena kristalinskega OSMIJA od samega lansiranja na trg leta 2014 konstantno raste in je zelo stabilna.

05
OSMIJ je najtežji

Pri enakem volumnu je teža osmija dva krat večja kot teža svinca. Z 22,61 g/cm3 je osmij najgostejši izmed vseh plemenitih kovin.

osmium institut slovenija posebnosti
06
OSMIJ je element

OSMIUM je element z atomskim številom 76 v periodnem sistemu elementov. Kemijsko/umetno ga ni mogoče proizvesti.

osmium institut slovenija nalozba dejstva element
07
OSMIJ ima izjemno čistino

Kristalinski OSMIJ ima čistino 99,9995 %. V njegovi kristalinski formi je osmij popolnoma neškodljiv za telo in kožo.

08
OSMIJ je obstojen

OSMIJ zaradi svoje obstojnosti za večno ohrani svoj sijaj. Odporen je na primer tudi na klorovodikovo kislino. Njegova odpornost proti obrabi presega vse ostale snovi.

09
OSMIJ je trden

Kristalinski OSMIJ ima na Moshovo lestvici trdote vrednost 7,5 in je tako trd kot volfram in trši kot srebro in zlato, katerih trdota znaša 2,7 in 2,5.

10
OSMIJ ni mogoče ponarediti

Vsak kos osmija je edinstven. Njegova površinska struktura ima 10.000 krat bolj natančni zapis kot prstni odtis.

Zasebnost in piškotki
Zasebnost in piškotki
1. O piškotkih
Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

2. Kaj so piškotki?
So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

3. Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:
za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in stalno izboljšavo spletnih strani
za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)
4. Onemogočenje piškotkov
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za več informacij o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Chrome
Firefox
Internet Explorer
Opera
Safari
Zavezujemo se, da piškotkov ne bomo uporabljali za zbiranje osebnih podatkov o uporabnikih. Če izklopite piškotke, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.